BAKGRUND OCH SYFTE


Lördagen den 14 september är det dags att sätta regionens damidrott i fokus. Därför arrangeras ett unikt sportevent som vill uppmärksamma damidrotten i distriktet. Eventet har tillkommit utifrån ett gemensamt initiativ från Sandviken Energi, Sandvikenhus och Sandvikens kommun.

Det initiativet har sedan resulterat i Sportlördag som blivit ett unikt samarbete mellan idrottsklubbar, föreningar, kommuner och företag i vår region.

Under en och samma dag arrangeras sex matcher i fem olika sporter på Göranssons Arena i Sandviken. Sandviken Bowling som har seriepremiär kommer att spela match med både sitt A-lag och det nystartade B-laget. SAIK bandy som ännu ej haft seriepremiär kommer att spela en träningsmatch i rinkbandy. Sandvikens IF som är i slutet av sin serie kommer att spelar en viktig match mot Ljusdal. Brynäs IF spelar sin andra SDHL-match för säsongen. Dessutom avslutas dagen med DM-finalen i innebandy.

Det blir en lördag fylld av spännande och härlig sport,och därför kallar vi eventet Sportlördag. Förutom alla matcher kommer även Linnéa Claeson att föreläsa under dagen och alla barn kan delta i Barnens Hinderbana. Vi vill att Sportlördag ska bli en sprakande, festlig dag som innehåller mycket för många.

Tanken är att samarbetet ska stärka damidrotten i Gästrikland och att klubbarna gemensamt ska bli starkare i sitt arbete med att öka intresset och nå ut till en större publik i sina respektive sporter. Sportlördag är en första gemensam aktivitet, men samarbetet ska förhoppningsvis resultera i fler gemensamma mål och aktiviteter för klubbarna.

Vi har så otroligt mycket bra damidrott i distriktet och vi ser detta som ett jättebra initiativ för att visa upp vår elitidrott för tjejer. Att skapa ett damevent tror vi är något som kommer att lyfta intresset för dessa sporter hos både företag och publik. 

Anders Eriksson, klubbchef Sandvikens IF.

Kan vi klubbar jobba tillsammans för att höja intresset för damidrotten kommer vi att nå ut till fler människor runt om i regionen. Vi vill att fler personer oftare besöker samtliga klubbars matcher och event. Kan vi vara med och bidra till att exempelvis SIF får ett högre publiksnitt är vi självklart villiga att göra det.

Erika Grahm, damansvarig Brynäs IF